Hveder

Dette er vores egen version af diverse opskrifter fundet på nettet. Den er mere tung end "normale" hveder, og derfor også mere mættende. Efter hvederneknopperne er bagte, køles de lidt af, halveres og ristes på en brødrister.
Hævning over damp kan evt. gøres ved at kogende vand hældes ud i en stor bradepande der sættes i bunden af en kold ovn. Hvederne sættes på en bradepande lidt over vandet, og ovnen lukkes. Vandet skiftes evt. ud en gang med nyt kogende vand.
Opskriften kan ikke laves med 100% fuldkornsmel, da hvederne bliver for tunge og "krummede". Nedenstående mængde giver en rimelig mellemting mellem en luftig hvede, som alligevel er lidt tungere og mættende.
Hvis opskriften laves som dobbelt portion, brug da ca. 35g gær.
Opskriften giver 12 hveder.

Ingredienser

250 g hvedemel
50 g smør
2 dl mælk
1,5 dl vand
25 g gær, øko
40 g sukker
12,5 g salt
3 tsk god kardemomme (ca. 10,5g)
100 g hvedekerner, knækkede (kværn 9)
250 g hvedemel, fuldkorn
1 æg

Fremgangsmåde

1Kog hvedekerner med vand i 15 min. under låg. Hvis det er hjemmekværnede hvedekerner, er der en del mel med, og det bliver nærmest en grød. Pas på den ikke brænder på, og varm det evt. bare op til kogepunktet, og sluk derefter for varmen.

2Smelt smør i kernerne, tilsæt mælk og gær.

3Tilsæt æg, sukker, salt, kardemomme og mel. Ælt ca. 20 min., og lad hæve ca. 60-90 min. til dobbelt størrelse.

4Del i 12 stykker, sæt forholdsvis tæt på bageplade. Hæv over damp i 20-25 min.

5Bag ved 200C (forvarmet ovn) i 15-20 min.


Opdateret af Jannik fredag d. 22 april 2016 12:26. Karakter: 9