Sort peber tofu

Opskriften er nok fra bogen Plenty af Yottam Ottolenghi og/eller Delicious magazine. Billedet er fra Lisa is cooking, men selve opskriften er en omskrivning af en opskrift fra The Guardian, og så er den i øvrigt blevet meget tilpasset igennem årene.
Opskriften er suverænt bedst med frisk tofu der har været frosset og meget store mængder thai basilikum. Thai basilikum benytter vi kun i sommermånederne, når haven/drivhuset svømmer med dem. De er heldigvis ret taknemmelige at have at gøre med i drivhuset og smager helt vildt aromatisk.

Ingredienser

250 g frisk og fast tofu, f.eks. Lê Trang tofu med citrongræs og chili
majsmel (gerne grov) til at vende tofu i
vegetabilsk olie
50 g smør
2 små løg, skåret i tynde skiver
3 røde Thai chilier, skåret fint
5 hvidløgsfede, skåret i tynde skiver
45 g ingefær, hakket fint
1 tsk knuste peberkorn - den skal være god! f.eks. Sre Ambel fra Mill & Mortar
5 spsk soya sauce (og muligvis mere), helst ikke alt for salt
1 spsk palmesukker
let grønt efter sæson, f.eks. 7 forårsløg, 1-2 porrer eller en meget stor portion thai basilikum

Fremgangsmåde

1Frys din friske tofu. Ja, det virker mærkeligt, men det gør det lettere at få vand ud af tofuen og giver en helt fantastisk crispy og blød konsistens. Tag tofuen ud af fryseren dagen før den skal bruges og lad den tø op i køleskabet.

2Klem den optøet tofu som var det en lidt skrøbelig svamp. Det skulle meget gerne frigive meget store mængder vand. Skær din tofu i skiver på 1-2 cm tykkelse, og skær dem så i nogenlunde mundrette størrelser. Vend tofu i majsmel, kom dem på en plade med lidt olie og kom dem i ovnen ved 180 grader med varmluft. Når de har fået en let gylden og sprød kant tager du dem ud. De skal helst ikke være blevet helt tørre.

3Steg løg på en pande i olivenolie og smør, gerne 10-15 minutter. Når løgene er bløde, tilføres chili, ingefær og hvidløg. Lad dem stege med i nogle minutter.

4Mens man venter, knusses perberkornene i en morter indtil de er forholdsvis fint knust, uden at de er blevet helt fint-malet.

5Når det hele er godt blødt tilføjes soyasauce og palmesukker. Varm det godt igennem og tilføj så dit grønt. Hvis du bruger porrer, så er det en god ide at tilføje dem senere. Benytter du derimod thai basilikum eller forårsløg, så skal de kun lige nå at blive bløde. Smag til, og tilføj gerne lidt eddike (sherryeddike) til retten.

6Server sammen med jasminris.


Opdateret af Sanne tirsdag d. 16 juli 2024 22:44.