Verdens bedste brød

Opskriften er oprindeligt fra kvalimad.dk, dog er der foretager nogle ændringer så vi syntes bedre om det :).

Kvalimad bruger hvide hvedemel, men vi syntes brødet er bedre med rent fuldkornsmel. Det hæver ikke så flot op som med hvidt mel, men har meget mere smag, og holder fantastisk længe. Det kan sagtens spises i 3-4 dage uden at blive tørt. Derefter kan skiverne ristes i ovnen/på brødrister, og får dermed nyt liv.

Næsten hvilken som helst mel kan bruges. Vi bruger ofte ca. 90g havre, 200g durum, 200g ølandshvede og resten hvedemel.

Verdens bedste brød lavet på bagestål: Brug 600g vand. Varm bagestålet op i mindst 30 min@250C. Vend dejen ud af hævekurven direkte på bagestålet (ingen ekstra mel på dejen). Tilsæt 2,5dl vand i en bradepande. Bag 20 min@200C m. varmluft. Skru op til 235C og bag færdig (ca. 15-20 min. mere) uden varmluft.

Ingredienser

625 g fuldkornsmel
500 g vand
18 g salt
0,5 g gær, øko (ca. på størrelse med en ært - måske lidt mindre end 0,5g) - eller 2-3 spsk. surdej

Fremgangsmåde

1Rør gær ud i vand, tilsæt mel og salt. Rør rundt med en ske til alt er vådt og film til.

2Lad hæve ca. 12 timer alt efter temperatur. Ved 18C kan den godt stå 16-18 timer, varmere kan 10 timer nok gøre det - dog ikke kortere. Den skal have tydelige bobler og gerne være hævet noget op.

3Ælt/bland dejen med lidt mel til du kan håndtere den, og læg den i en melforet hævekurv. Pak ind i et vådt klæde, og hæv ca. 2 timer. Eller længere (4-6 timer) ved lidt lavere temperaturer. Eller i køleskabet natten (6-12 timer) over.

4Sæt en tyk gryde (helst støbejern) eller en stegeso (vi bruger en stegeso i keramik) i oven ved 250C varmluft. Vent til det hele er godt varmt.

5Lemp forsigtigt dejen ned i stegesoen uden at luften går ud af den. Sæt låg på og bag i 30 min.

6Sænk temperaturen til 230C og tag låget af. Bag videre i 13 min. (stadig varmluft) til skorpen er mørk, men ikke brændt.


Opdateret af Jannik tirsdag d. 29 september 2015 22:28. Karakter: 9