Kulfi med kardemomme og pistacienødder

Kulfi er en asiatisk dessert, der minder om is. Kulfi er baseret på mælk, der langsomt koges ind således at vand fordamper og densiteten af protein, fedt og mælkesukker øges, hvilket får mælken til at tykne. Denne udgave er inspireret af indiske og parkistanske versioner. Indtil videre har vi udelukkende lavet denne opskrift på laktose-fri mælk, hvor mælkesukkeret er fjernet eller nedbrudt til sødere sukkerstoffer. Dette kan have en indflydelse på behovet for sukker. Resultatet er ikke en cremet is, men i højere grad en lidt hårdere is med en næsten karamelagtig konsistens.

Ingredienser

1 liter mælk
2 spsk rørsukker
0,5 tsk kardemommefrø fra grønne kardemommekapsler
0,25 cup afskallede pistacienødder

Fremgangsmåde

1Hæld mælken i en gryde og varm mælken op. Skru lidt ned for varmen når mælken er varm (den skal ikke koge) og hæld sukker i mælken. Indholdet og arten af sukkeret i mælken kan have en ret stor indflydelse på hvor meget sukker der skal i, så pas på. Rør i gryden en gang imellem indtil mælken er reduceret til ca. halvdelen.

2Brug en morter til at male kardemommefrøene lidt og kom dem i mælken. Pil så meget som muligt at pistacienødderne og hak dem groft. Kom efterfølgende pistacienødderne i mælken og reducer mælken til 3-4 dl. På dette tidspunkt skulle mælken gerne være tyknet tilstrækkeligt.

3Køl mælkemassen ned, gerne til køleskabstemperatur. Når massen er kølet ned kan den køles yderligere ned i en ismaskine. Herefter kommes ismassen i en form og fryses ned. Hvis iskrystaller skal undgås, så er det en stor fordel af benytte en ismaskine. Hvis der kommer iskrystaller i kulfi, ødelægges den karamelagtige konsistens.


Opdateret af Sanne søndag d. 28 februar 2010 19:57.