Speltboller (brusebadsboller)
Opskriften er oprindeligt fra Heede opskriftsamling.
Prøv også med 75% fuldkornsdurummel og 25% tipo 00 mel for en lidt lettere og sprødere bolle (brug 17g salt i stedet).
Opskriften smager også godt med fuldkornsdurum i stedet for spelt.
Ingredienser
0,5 L vand, koldt
10 g gær
1 tsk salt
1 tsk rørsukker
600 g fuldkornsspeltmel, kværnet fint
Fremgangsmåde
1Rør det hele sammen til en blød/fugtig dej (skal ikke æltes). Den vil virke meget elastisk/sammenhængende.
2Kom film over skålen, og lad dejen hvile mindst 6 timer i køleskabet.
3Hvis dejen ikke er hævet helt op, tag da dejen ud af køleskabet 0,5-1 time før den skal bruges.
4Sæt boller på en bageplade med 2 skeer. Når dejen er hævet færdig bliver den næsten gummiagtig, hvilket gør den lidt svær at forme.
5Bages i en forvarmet ovn ved 230C med varmluft i 12-15 min. (eller 230C ikke varmluft i ca. 25 min). Bollerne hæver mere op ved brug af varmluft. Varmluften kan evt. slukkes de sidste 4-7 min. for at undgå at bollerne bliver brændt. Vi bruger 8 min. varmluft og 5 min. uden varmluft (og evt. 1 min. helt i toppen af ovnen hvis de lige mangler lidt farve).
Opdateret af Jannik Friday d. 20 May 2011 13:09. Karakter: 9