Chapatti

Chapatti flade indiske pandebrød. De er meget nemme at lave og er et grovere tilbehør til indiske retter end de sødere og blødere naan. Opskriften er fra et indisk madlavningskursus ved Anil Kumar (hans opskrift). Det er vigtigt at være opmærksom på at almindeligt hvedemel ikke giver et optimalt resultat.

Er man lidt hurtig på fingrene kan det godt lade sig gøre at tilberede chapatti alene. Men er det ikke tilfældet kan det være en fordel at være to (en til at rulle dejen ud, en til at stege) når chapatti skal på panden.

Dejen kan gemmes et par dage i køleskabet, således at dejen kan bruges over flere dage. Hvis man gemmer dejen, er det en fordel at ælte en anelse smør ind i dejen. Dette hjælper dejen med at holde sig fugtig. Hvis der ikke gøres noget bliver overfladen tør.

250g dej (83g vand, 167g mel) giver ca. 9 små chapati, og passer ca. til 2 personer.

Ingredienser

600 g atta
3 dl vand
20 g smør

Fremgangsmåde

1Kom melet i en skål og tilsæt langsomt vandet under omrøring, eventuelt i en røremaskine. Ælt dejen til den er smidig og fast (hverken for hård eller for blød). Lad dejen hvile i 15 minutter ved stuetemperatur.

2Del dejen i mindre boller, der hver skal blive til en chapatti. Varm en mellemstørrelse pande op. Når panden er godt varm rulles bollerne ud med en kageruller (benyt eventuelt lidt mel for at undgå et dejen klistre). Smelt lidt smør på panden (kun første gang), når panden er blevet meget varm.

3Kom den flade dej på panden. Når brødet begynder at blive brun på undersiden vendes det (det sker ret hurtigt). Den anden side skal have noget længere tid. Denne gang vendes brødet først når siden er pæn brun. Tag nu et viskestykke eller noget køkkenrulle og pres på brødet på kanterne. Dette skulle gerne på brødet til at puffe op (pas på den varme damp).

4Tag brødet af panden og smør det med lidt smør (det hjælper med at holde chapatti bløde). Gentag processen med resten af de små dejklumper.


Opdateret af Jannik onsdag d. 22 december 2010 19:06.