Flødeis - andet

Nem og lækker is. Opskriften var oprindeligt til lakridsis, men vi fandt ud af at den sagtens kunne laves med andre smage:

  • Lakrids: Tilføj 1,5 spsk/12g lakridspulver (rør evt. et par spsk. lakridssirup i inden den er helt frossen - så får man lakridsswirl i isen) og brug kun 70g sukker
  • Espresso: brug kun 50g sukker og tilføj 1,5dl espresso, 40g hasselnøddesirup, 15 espressobønner (knækket groft) og et nip salt
  • Matcha: Tilføj 2 spsk. matchapulver og et nip salt. Lav evt. kun 1/2 portion.
  • Earl Grey is: Kog mælken op og tilsæt 12g god Earl Grey the. Skru ned på laveste blus, og lad trække i 5 min. Si theen fra (pres mælken ud af theen). Brug kun 70g sukker.
  • Chokolade: Knæk 100g 70% chokolade i stykker. Varm langsomt chokoladen og mælken op under omrøring. Må ikke bliver over 30-35C. Brug kun 60g sukker. Tilsæt endnu 100g 70% chokolade hakket i 3-4mm stykker når isen er næsten færdig.
  • Vanille: Skrab kornene af en god vanillestang ud i sødmælken, tilføj stangen og kog i 10 min. Afkøl inden resten laves (og fjern vanillestangen). Brug dog kun 60g sukker.
  • Kanelis: Tilsæt 10g stødt kanel. Kør ca. 30-35 min. på ismaskine.
  • Kanel/vaniljeis: Laves som vaniljeis, kog dog 1 Sri Lanka kanelstang med også.
  • Kardemomme/vaniljeis: Laves som vaniljeis, kog dog 1/2 tsk. stødt kardemomme og 6 stødte kardemomme kapsler i et tefilter med også.
  • Rom/rosinis: Opblød 80g rosiner i 50g god mørk rom i mindst 24 timer. Brug 40g mørk muscovadosukker til isen, bland rom+rosin i i ægge/sukker blandingen. Kør min. 40 min. på ismaskine. Tilføj evt. 100g kold marcipan skåret i små stykker (bland i isen efter den er kørt på ismaskine - ellers får isen en mærkelig konsistens). Uden marcipan er den også god med vanilje i (se vaniljeis).
  • Pebermynteis: Tilæt 8 dråber pebermynteolie og brug kun 35g sukker. Hak 80g 70% chokolade og rør i isen når den har kørt ca. 32-34 min. på ismaskinen.
  • Sort peber is: Knus 6g peberkorn af en god peber (meget gerne Mill & Morter Talamanca) groft. Kom peberen direkte i ismassen (skal ikke koge eller sies), men brug kun 55g sukker og smag til med et nip salt. Servér gerne med tynde skiver gul rødbede der har ligget i vand (det gør dem sprøde).
  • Valnøddeis: hak 60g valnødder groft, og kog dem i 2 min. med 50g honning i mælken. Brug 50g sukker til æggemassen og tilsæt evt. 4cl valnøddelikør.
  • Figenis: opblød 100g tørrede figner i 50g mørk rom. skær 50g figner i fine stykker og kog med i mælken. Afkøl og bland i ismassen med rom/figner (skær fignerne i mindre stykker). Brug kun 40g sukker.
  • Bacon og vaniljeis: Laves som vaniljeis. Steg noget bacon, varm mælken lidt og tilsæt baconfedt. Kør på maskine, og tilsæt knust bacon efter ca. 20 min.
  • Avocadois: Blend 300g avocadokød (ca. 2 store avocado) og mælken med en stavblender. Brug kun 60g sukker, og tilføj 2 store nip salt. Der skal kun ca. 175g piskefløde i, ellers kan det ikke være i ismaskinen. Prøv næste gang at tilføje lidt kaffe eller wasabi
  • Nougatis: Smelt 150g god nougat i mælken over svag varme. Brug kun 50g sukker.
  • Mandelmælks is med dadler: Brug 250g mandelmælk i stedet for sødmælk (prøve evt. næste gang også at lave mandelfløde). Brug kun 50g sukker, og tilsæt 50g finthakkede dadler. Tilsæt evt. 1 tsk. vaniljeekstrakt.
  • Hasselnøddeis: Brug 250g hasselnøddemælk i stedet for sødmælk. Tilsæt evt. lidt grofthakkede riste hasselnødder til slut
  • Irish coffee: Tilsæt 1,5dl espresso, 50g whisky og brug 75g farin i stedet for sukker
  • Hvid chokoladeis med ribsswirls og lakrids: Næsten ren kopi af Maja Ambeck Vases opskrift i Politiken Spis & Bo d. 13/7-14. Smelt 200g god hvid chokolade i 200g sødmælk. Bland i æggemassen. Brug kun 80g fløde og 35g sukker. Lav swirls med ribssirup efter isen er frosset noget ind. Drys med lakridspulver. Denne is er uforskammet cremet, og kan næsten ikke fryse hård.
  • Salvieis: Tilsæt skallen fra 1 citron og 35 friske blade salvie skåret i grove stykker til mælken. Varm det noget op, og lad infusere i et par timer. Si bladene fra. Brug 25g sukker og 30g honning.
  • Rosmarinis: Tilsæt rosmarin fra en god kraftig kvist på ca. 22cm til mælken sammen med 30g honning. Varm det op til det næsten koger, og lad infusere i ca. 60 min (uden varme). Si rosmarin fra. Brug 25g sukker.
  • 64/85 Estragonis: laves som rosmarinis, men med en god del estragon i stedet.
  • Ølis: Tilsæt 2dl kraftig, mørk stout og brug brun farin som sukker. Lav evt. drys af kaffe, malt, brun farin og chokolade (blend i krydderkværn/kaffeblender).
  • 50-70 olivenolieis: 45g olivenolie. Prøv at lave majonæse m. æg, ellers er konsistensen mærkelig
  • ingefær og vaniljeis:
  • Ingefæris (æbler)
  • Sveskeis
  • Pære Gorgonzola
  • Wasabi is
  • gulerod og lime is
  • enebæris serveret med tonic
  • små grå is
  • Sort sesam is
  • Olivenolieis med lakridsganache og syltede abrikoser
  • 96+: Lakrids og citrongræs is: Gok 1 bundt citrongræs (100g) kraftigt og skær hver stængel i 4 stykker. Varm op i mælk til kogepunktet, og lad infusere i 1 time. Laves ellers som lakridsis, dog kun med 9g lakrids (Kung Markatta).
  • Tomatis, ærte/mynte og gulerød/ingefær
  • Mynteis (mynteblade blended i mælk, si i klæde)
  • Lavendel is (lavendel sirup)
  • roibush/græn te is
  • tudekiks is
  • gulerodsjuice
  • ærteis
  • karse/purløg/ramsløg is
  • Svampeis
  • chai is
  • sour cherry icecream
  • Caramelized Onion And Balsamic Ice Cream
  • 82: dadelis (hakket m. vanille, i cognaclage) - evt. med dadelsirup
  • Hasselnøddeis: Brug hasselnøddemælk og rør halve ristede hasselnødder i isen
  • Koldskålsis 85: brug kun 30g sukker og 125g fløde. Brug 200g tykmælk og 200g kærnemælk i stedet for sødmælk, og tilsæt saften af 1 citron og vanilje (1 tsk ekstrakt). Kør i 28 min. Server med kammerjunkercrumble og lidt salt karamel.
  • Humleis 70/83: kog mælk med 5g humle i 8 min. Køl ned, tag humle fra, tørhuml med 5g nye humlekopper. Tilsæt 25g maltsirup og brug kun 30g sukker.
  • Citronverbena is 75: kog mælk med 3-4 gode stilke citronverbena
  • basilikum is 90: blend 1 potte basilikum i 200g sødmælk. Si i is massen of brug kun 45g sukket
  • Skovmærke 83/91: Blend 7,8g skovmærke med sødmælken. Si og brug 60g sukker
  • Tonka: Riv 1 tonkabønne i mælken, kop op og lad infusere i 1 time. Brug 60g sukker
  • syrenis: kog 10 syrenklaser (tag alle stilke fra) i 3dl vand, 100g sukker og lidt citron. Kog, men pas på det kan blive bittert. Si. Lav isen med 30g sukker.
  • .
  • 50-85: maltis: Kog mælk op med 1 dl malt, og si med det samme. Lav is med 23g brun farin, 50g maltsirup og et nip salt. Server med salt krystaller.
  • Skovmærke miso is: Brug kun 65g sukker og tilføj 48g skovmærkemiso.

Ingredienser

4 past. æggeblommer
75 g rørsukker
0,25 L piskefløde (238g)
0,25 L sødmælk (250g)

Fremgangsmåde

1Pisk æggblommer og sukker til æggesnaps

2Pisk langsomt sødmælken og smagen i æggemassen (under konstant piskning).

3Pisk fløden til en "tynd" flødeskum og bland med æggemassen. Kør på ismaskine.

4Frys i beholder (bemærk at den fylder mere end 1L pga. luften der er pisket i isen) - smager bedst efter den lige er frosset i 2-4 timer. Der er den stadig lidt cremet, og har en meget lækker konsistens.


Opdateret af Jannik lørdag d. 20 januar 2024 14:28.