Chana daal

Chana daal er flækkede brune kikærter. I denne opskrift benyttes de som hovedingrediens i en simpel tyk krydret linsesuppe, der har sin oprindelse i Indien. Chana daal kræver længere tilbedredning end daal baseret på linser, hvorfor denne ret er noget mere tidskrævende. Grøntsager, f.eks. kartofler, gulerødder eller andre rodfrugter kan (sammen med lidt ekstra væske og krydderier) tilsættes. Opskriften er fra et indisk madlavningskursus ved Anil Kumar (hans opskrift). Opskriften er svagt modificeret efter vores egen præference.

Ingredienser

300 g chana daal (flækkede brune kikærter)
1 liter vand
2 tsk salt
2,5 tsk haldi (gurkemeje)
1 tsk paprika
solsikkeolie
2 mellem-store rødløg
300 g tomat, evt. fra dåse (brug da bare hele dåsen)
2 indiske chili
1 tsk karry pulver
1 tsk garam masala
0,5 tsk stødt rød chili
1 tsk stødt koriander
2 tsk amchoor pulver
1 spsk hakket korianderblade

Fremgangsmåde

1Skyl chana daal grundigt (mange gange) i lunkent vand. Lad det herefter ligge i blød i 15 min (gerne længere tid). Sæt herefter vandet i kog og tilsæt chana daal. Fjern det værste skum og urenheder med en hulske.

2Efter ca. 15 minutters kogning tilsættes salt, haldi og paprika. Lad retten simre til chana daal er næsten mør. Dette kan tage 30-60 minutter.

3Mens chana daal koger tilberedes løg og tomater. Hak løgene fint og svits dem på en pande i lidt olie. Steg dem derefter forholdsvis lang tid ved lav varme. Når løgene er lysebrune tilsættes de øvrige krydderier: Karry, garam masala, stødt chili (hold lidt igen), stødt koriander og amchoor. Efter 3-4 min. tilsættes tomater og finthakket grøn chili (fjern først kernerne). Steg videre lidt endnu.

4Kom tomat/løg/krydderi-pastaen i gryden og bland indholdet godt sammen. Lad det simre i 5 minutter ved svag varme indtil det har den ønskede konsistens. Smag til med de krydderier der er i retten samt peber og server med hakket koriander på toppen.


Opdateret af Jannik tirsdag d. 01 februar 2011 23:13. Karakter: 8