Chili con carne/Chili sin carne

Server med en klat creme fraiche, og et godt drys frisk koriander over, samt brød (f.eks socca) og evt. ris.

Hvis man bruger tørrede bønner: Bønnerne kan være store butterbeans, borlotto, canelli, brune, hvide. De skal blødes op fra om morgenen, i rigeligt koldt vand. Skyl og sæt dem over ilden i friskt, saltet vand med et laurbærblad, en chili, hele peberkorn, og et overskåret hvidløg. Kog op, skru ned og hæld vandet fra når de er knapt møre. Man kan også koge bønnerne dagen før. De skal køles hurtigt ned, når de er kogt.

Der skal bruges ca. 234g tørrede kidney beans til 500g udblødte, kogte bønner.

Peberfrugter kan fint erstattes af anden der evt. er i sæson - gulerødder, knoldselleri,persillerødder, kartofler, ræddiker eller hvad man nu ellers lige har.

En vegetarisk version kan let laves med flere grøntsager (se ovenfor) og ved at erstatte kød med f.eks. tempeh.

Ingredienser

500 g bønner
500 g oksebov eller andet helt oksekød
250 g løg, snittede
52 g hvidløg, hakket fint
2 peberfrugt, røde, i strimler
125 g tomatpure
2 ds flåede tomater
olivenolie
1 spsk oregano
1 spsk spidskommen
3 lauerbærblade
6 stk hel allehånde
2 kanelstænger
2 habanero chili
1 appelsin (øko), skrællen fra
25 g chokolade, mørk (helst 100%), god
salt og sort peber
1,5 bouillonterning, okse

Fremgangsmåde

1Skær kødet i store tern på 3x3 cm, ordn grøntsagerne og klargør krydderierne.

2Varm olie op i en stor gryde, og steg heri først løg, og når de er brunet og ret bløde, tilsættes hvidløgene.

3Kom krydderier og chili i og steg, til det dufter helt vildt. Tag det op.

4Brun kødet (inkl. evt. ben) i gryden på alle sider evt. tilsat mere olie.

5Kom peberfrugterne i og lad dem brune lidt med. Tilsæt tomatpureen, og lad den stege til den bliver helt tør.

6Så skal tomaterne i, og så løgene m. krydderier og bouillon. Kom appelsinskrællen i, og det skal kun være det orange, det hvide skal bestemt ikke med. Brug evt. et juliennejern.

7Kom vand på, til det står op om kødet, men ikke mere end nødvendigt, det kan man gøre undervejs, hvis det truer med at koge tørt.

8Kog chilien sagte, til kødet er mørt. Hertil kan man forberede dagen før.

9Når chilien skal spises blandes bønnerne i. Hak chokoladen og kom den i gryden. Kog op og smag til med salt og peber.


Opdateret af Jannik søndag d. 26 juni 2022 17:33.